Suplementi u ishrani

Suplementi u ishrani

Biljka noni, vrednost nonija kao suplementa u jačanju zdravlja. Zdravi prirodni sokovi, zdravi čajevi, suplementi i dodaci ishrani.

Suplementi u ishrani RSS Feed
 
 
 
 

Sok od Kupusa

Objavljeno od strane admin dana May 18, 2010

U predhodnom članku smo videli koje su zdravstvene koristi soka od cvekle, a danas ćemo se upoznati sa pozitivnim zdravstvenim aspektima soka od kupusa. Kupus je veoma vredna hranjiva namirnica koja može da se stavi u sokovnik da bi se napravio sok velike isceljujuće moći. Pozitivno delovanje soka od kupusa na zdravlje je poznato već godinama jer kupus sadrži veliki broj minerala i vitamina kao što su kalijum, sumpor, vitamin C, vitamin B6, i vitamin U.

Zdravi sokovi treba da predstavljaju bitan deo naše svakodnevne ishrane. Da biste napravili ovu vrstu zdravog soka, odstranite koren kupusa od ostatka glavice i isecite je na dovoljno male komade da mogu da stanu u vaš sokovnik. Kada konzumirate sok od kupusa ne treba piti više od 120 ml soka odjednom, a najbolje ga je mešati sa drugim sokovima, kao što su sok od šargarepe ili jabuka. Kombinacija ukusa šargarepe i kupusa je dobro proverena, i obe namirnice su sastavni deo mnogih vrsta salata. Salate su veoma popularne kada smo na dijeti gde se koristi samo sirova vrsta hrane.

Ako se konzumira previše soka od kupusa odjednom, može da se dobiju gasovi i blagi grčevi u crevima zbog sumpora koji je prisutan i povrću i njegove reakcije sa bakterijama crevne flore.

Ovaj sok je blagotvoran za mnoge zdravstvene probleme, uključujući kolitis, konstipacija – zatvor, gubitak kose, problema sa kožom, ali je verovatno najpoznatiji zbog svoje sposobnosti da leči čireve. Veruje se da je sadržaj glutamina u kupusu glavna pokretačka snaga kod primene soka od ove vrste povrća u lečenju čireva. Glutamin je jedna od 20 aminokiselina koje se grade u ljudskom telu. Smatra se neesencijalnom kiselinom koju telo koristi, između ostalog, da poboljša svoje mentalne funkcije, da kontroliše nivoe šećera u krvi i da održi svoju mišićnu masu.

Postoji nekoliko vrsta kupusa, a najpoznatiji su zeleni i crveni i od obe vrste se može uspešno praviti sok. Kada ga odabirete za tu namenu, pobrinite se da je glavica čvrsta a lišće hrskavo. Izbegavajte opuštene listove kupusa koji počinju da poprimaju žute nijanse jer njihov nutritivni sadržaj opada zbog toga što je prošlo optimalno vreme zrelog kupusa.

Jedna od najboljih stvari vezanih za kupus je ta što je to veoma jeftina namirnica ako je uporedimo sa mnogim drugim vrstama. Može da opstane relativno veoma dugo vreme u frižideru. To čini kupus veoma pogodnim za pripremanje zdravih sokova.

Zdravstvene koristi soka od kupusa

Čirevi se javljaju u digestivnom traktu i mogu da prouzroče jake bolove. Često se javljaju kod ljudi u Severnoj Americi i Evropi, a mogu biti stimulisani mnogim podražajima, kao što su, stres, pogrešna ishrana i alkohol. Upotreba nekih lekova takođe može dovesti do čireva.

Neka proučavanja su pokazala da konzumiranje do 4 čaše sok od sirovog kupusa dnevno može da pomogne kod problema sa peptičkim čirevima. Isceljujuće dejstvo ovog soka je takođe ublažilo i bol povezan sa ovim zdravstvenim problemom.

Istorija upotrebe kupusa ide nazad u vreme Stare Grčke, gde je sveži beli kupus bio korišćen za ublažavanje infekcije očiju. Rimljani i Egipćani su takođe koristili sok od kupusa koji je bio konzumiran pre jela da spreči trovanje.

  • Kupus se smatra anti’inflamatornom vrstom povrća.
  • Sadrži laktičku kiselinu koja deluje kao dezinfekcijsko sredstvo na oblast debelog creva.
  • Koristi se kod glavobolje a nalazi upotrebu i kod problema sa kožom. Smatra se da ako osoba pati od akni, kupus u obliku soka pomaže u njihovog čišćenju.
  • Pomaže kod inficiranih desni, kao i kod gingivitisa.
  • Postoje indikacije da kupus sadrži određene hemikalije koje pomažu u prevenciji kancera.

Dijeta od kupusa

Ova dijeta je postala popularna u poslednje vreme kao veoma pročišćuja i okrepljujuća. Ako nameravate da počnete da promenite svoj režim ishrane najpre je potrebno konsultovati svog lekara. Mnoge dijete su prilično restriktivne i uvek je neophodno da imate dozvolu svog lekara.

Dijeta od soka kupusa se radi na sledeći način:

Od prvog do osmog dana konzumira se sok od kupusa, druge vrste sokova od povrća i voda. Nemojte kupovati sokove iz prodavnice. Neophodno je da sokove pripremite sami i to od kupusa, celera, cvekle, šargarepe i drugog povrća. Korištite sokovnik. Sokovi iz prodavnice nisu sveži, niti toliko hranjivi.

Od devetog do jedanaestog dana polako prelazite na čvršću hranu. Jednostavna laka prirodna neprocesirana hrana u malim količinama i malim obrocima. Uglavnom se pridržavajte voćki, voćnih sokova ili supa od povrća. Nastavite da pijete dosta soka od kupusa za vreme ovog prelaznog perioda.

Od dvanaestog do dvadesetprvog dana nastavite da konzumirate 60 procenata sirove hrane i 40 procenata jednostavno pripremljene kuvane hrane kao što je pirinač, krompir, grašak i slično. Nastavite da ograničavate unos životinjskih proizvoda, konzumirajući samo hranu biljnog porekla.

Sok od kupusa je veoma efikasno sredstve za mršavljenje koje će vam pomoći da pregrupišete i ponovo uravnotežite energije u svom telu.

Kada pripremate sok, nemojte koristiti so, šećer ili neku drugu vrstu zaslađivača jer će to neutralisati pozitivno delovanje ove veoma korisne biljke.

Izvor: www.oohoi.com, www.happyjuicer.com, i www.wisegeek.com

Ovaj tekst nije namenjen dijagnostifikovanju, lečenju ili prevenciji bilo koje bolesti. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što se odlučite za neki od suplemenata ili dodataka u ishrani.