Suplementi u ishrani

Suplementi u ishrani

Biljka noni, vrednost nonija kao suplementa u jačanju zdravlja. Zdravi prirodni sokovi, zdravi čajevi, suplementi i dodaci ishrani.

Suplementi u ishrani RSS Feed
 
 
 
 

Super Namirnice za Zdravlje i Imunitet

Objavljeno od strane admin dana December 8, 2011

Miranda Ker je australijska glumica i model koja je nedavno u jednoj anketi odgovorila na pitanja koja su bila vezana za super namirnice iz njene potrošačke korpe. To su namirnice i dodaci ishrani koje joj pomažu da održi zdravlje, da poboljša imunitet i kondiciju. Ona je navela grupu od najmanje 15 namirnica koje, kao što ćete pročitati u tekstu koji sledi, redovno koristi u svojoj i u ishrani svoje porodice.  Među ovim vrstama super hrane spadaju i puter od kakao praha, sirova crna čokolada, slatki krompir, prah od korena make, šećer od kokosovog drveta, tečni hlorofil, kokosova voda, čija ulje, godži bobice, asai bobice, med, tamari bademi, organsko vino, morska trava, vakame alge i noni sok. Evo šta je rekla u vezi svake od njih:

Puter od Kakao praha

Miranda kaže: “Ovo je jedan od najboljih izvora magnezijuma, neophodnog za relaksaciju mišića i otklanjanje stresa. Često ga koristim u obliku kakao putera kao i u milk šejkovima”.

kakao prah

kakao prah

Kakao je isto tako bogat amino kiselinama, beta karotenom, cinkom i gvožđem.

Sirova crna čokolada

crna čokolada

crna čokolada

Miranda kaže: “Ovo je moja slabost. Ipak, crna čokolada je bogata antioksidansima i ja sam srećna što znam tu činjenicu!” Osim antioksidansima, cirova crna čokolada ima manje masnoća od mlečne čokolade. Pokušajte da nabavite ovu vrstu hrane u  prodavnicama zdrave hrane. Bitno je da je sadržaj kakaoa u crnoj čokoladi koju kupujete visok, tako da masnoće, šećer i ostale štetne supstance budu minimalno zastupljene.

Slatki krompir

slatki krompir

slatki krompir

Miranda kaže: “Moj sin Flin voli ovu vrstu hrane skoro isto kao i ja! Mogu se grilovati, peći i od njih se može praviti pire. ” Slatki krompir je botat vitaminom A i niskog su indeksa glikemije, a takođe obezbeđuju trećinu vaših svakodnevnih potreba za vitaminom C.

Indeks glikemije se opisuje kao razlika u rangiranju ugljenih hidrata prema njihovom učinku na nivo šećera u krvi. Odabirom ugljenih hidrata niskog indeksa dolazi do malih fluktuacija u šećeru u krvi i u nivou insulina. O indeksu glikemije raznih namirnica možete se upoznati na datom linku (sajt je na engleskom).

Prah od korena Make

koren od make

koren od make

Miranda kaže: “Bogat je aminokiselinama, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i elementima u tragovima. To je odlična namirnica koja može da se meša u šejkove, jogurt, musli, ovesene kaše i slično.”

Ovaj koren nazvan je još i “Super hranom iz Perua”. Njegov koren ima mnogo dokazanih organskih hranjivih supstanci i može se nabaviti online.

Certifikovani organski šećer od kokosove palme

kokosova palma

kokosova palma

Miranda kaže: “Ovo je ovo odlična zamena za beli šećer, a takođe ima i nizak glikemijski indeks”.

Šećer koji nije prerađivan se bere iz cvetova drveta kokosa. Ima nizak nivo glikemijskog sadržaja što smanjuje rizik dobijanja dijabetesa tipa 2.

Tečni Hlorofil

zeleni listovi biljaka su bogati hlorofilom

zeleni listovi biljaka su bogati hlorofilom

Miranda kaže: “Ja ga dodajem u vodu koju pijem skoro svaki dan. On je prirodno alkalan i sadrži vitamine, minerale i aminokiseline”.

Hlorofil je zeleni pigment u biljkama koji se formira pod dejstvom sunčevih zraka i rana istraživanja sugerišu da štiti telo od štetnih uticaja konzumiranja previše crvenog mesa.

Kokosova Voda

kokosovo mleko

kokosovo mleko

Kokosova voda je prepuna elektrolita. To je moćan prirodni hidratator. Da bi se uistinu utvrdila korist za zdravlje ljudi neophodna su dalja ispitivanja. I pored toga, može se sa sigurnošću reći da je nesumljiv izvor vitamina C i B, kao i raznih proteina, kalcijuma, gvođža i cinka. Ima veoma malo šećera i nimalo masnoća.

Čija Ulje

semenke biljke čija

semenke biljke čija

Miranda kaže: “Ja koristim čija semenke da bih napravila moje šejkove. Oni su tako dobri da daju gustinu kolačima od zdravih namirnica”. Čija je bogata antioksidansima i omega 3 masnim kiselinama. Pošto ima tako malo ukusa, može se
dodati hrani koja se koristi u kuvanju ili se dodaju pahuljicama u obliku samih čija semenki.

Godži bobice

godži bobice

godži bobice

Miranda kaže: “Godži bobice su fenomenalni za užinu između obroka. Goži su bogati antioksidantima i kaže se da imaju više vitamina C od narandže”.

Ove su bobice bile deo tradicionalne Azijske medicine vekovima. Godži prah se koristio za lečenje različitih poremećaja.

Neprerađeni Med

prirodan med

prirodan med

Miranda kaže: “To je 100 procenata prirodan i izvrstan slatkiš”.

Istraživači su pokazali da med može da ima antibakterijske i antiinflamatorne osobine, što ga čini zdravijom alternativom šećeru koji se dobija od šećerne trske.

Tamari bademi

bademi

bademi

Miranda kaže: “Ja retko napuštam svoju kuću bez male kesice tamari badema. To je savršena hrana za užinu dok sam na putu i nikada ne mogu da ih se zasitim”.

Bademi su vrsta ploda koji je bogat vlaknima a u isto vreme siromašan šećerima. Takođe sadrže vitamin E, magnezijum i riboflavin.

Organsko Vino

Ako pokušavate da sebe pozicionirate na potpuno organski način ishrane, a ne možete da se odreknete po koje čašiće, Miranda preporučuje novu berbu organskih vina, od kojih su mnogi nastali u biodinamičkim vinogradima i u vegan-frendli okruženjima. Ona preporučuju vino Blanc De Blanc proizvođača Organic One.

Prah Akai (Asai) Bobica

akai bobice

akai bobice

Miranda kaže: “I ga posipam po mojim kašama, cerealijama bez glutena i po mojim šejkovima”.

Akai bobice su bogati izvor antioksidanata a prah je relativno lako dodati u hrani. Postoje proizvođači praha od Asai bobica koji garantuju 100 procenata organski i certifikovan proizvod. Asai je dostupan i u obliku soka i kao suplement.

Morska trava and Vakame alge

morska trava

morska trava

Miranda kaže: “Koristim ih kao užina tu i tamo u toku dana a takođe stavljam Vakame alge u supe pošto su veoma hranjive i veoma ukusne”.

Morska trava je bogata omega 3 masnim kiselinama, gvožđem i kalcijumom, a varijetet crvene morske trave je takođe bogat proteinima. Može se nabaviti u radnjama zdrave hrane i u specijalizovanim prodavnicama.

Noni Sok

noni plod

noni plod

Miranda kaže: “Ovo je tajnu lepote najteže sakriti. Svakodnevno konzumiram Noni sok kao deo mog prirodnog načina života. Noni pomaže mom imunom sistemu jer poseduje mnogo vitamina i minerala”.

Noni sok ima visok sadržaj vitamina C i kalijuma a tvrdi se da ima i antibakterijske osobine. Pored toga, Noni sok poseduje visoke koncentracije biološki aktivnih supstanci kao što su kseronin, iridoidi, bioflavonoidi i mnogi drugi. Preporučujemo Tahićanski noni.

Izvor: couriermail.com.au

Ovaj tekst nije namenjen dijagnostifikovanju, lečenju ili prevenciji bilo koje bolesti. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što se odlučite za neki od suplemenata ili dodataka u ishrani.