Suplementi u ishrani

Suplementi u ishrani

Biljka noni, vrednost nonija kao suplementa u jačanju zdravlja. Zdravi prirodni sokovi, zdravi čajevi, suplementi i dodaci ishrani.

Suplementi u ishrani RSS Feed
 
 
 
 

Zdravi Sokovi

Objavljeno od strane admin dana May 4, 2010

U ovom odeljku govorićemo o zdravim sokovima na bazi voća i povrća, uglavnom onih vrsta koji se mogu naći kod nas, za razliku od danas sve više popularnih ali neretko veoma skupih sokova koje moramo da uvozimo iz egzotičnih krajeva sveta.

Cvekla je vrsta povrća koja nije preterano popularna, a to je prava šteta ako se ima u vidu njeno pozitivno delovanje na zdravlje čoveka. Većinom se koristi kao salata zbog njenog slatkastog ukusa i izrazite, crvene
boje. Ali sok od ove vrste korenskog povrća ima mnoge esencijalne nutritiente koji su veoma korisni za zdravlje. Može se jesti i u sirovom stanju, ili pečena.

Sok od cvekle, zdravlje u čaši

Cvekla je niskog sadržaja masnoća, a sadrži vitamine kao što su vitamin A, C, B6, B1 i B2, kao i određene vrste antioksidanasa  velikim količinama. Zeleni deo ove biljke sadrži veće koncentracije gvožđa od spanaća, a takođe i natrijum, kalcijum, sumpor, bakar, jod i kalijum. U većim koncentracijama su zastupljeni i biljna vlakna, nijacin, folna kiselina, biotin i magnezijum.

Različita istraživanja su potvrdila da konzumiranje samo jedne čaše soka od cvekle u toku dana može značajno da smanji krvni pritisak, što može da ima značajne implikacije u tretmanu kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja su dalje ukazala na to da slično zelenom lisnatom povrću i sok od cvekle sadrži hranjive nitrate čije je delovanje u organizmu takvo da ovaj sok blagotvorno deluje kod povišenog pritiska. Predhodno, zaštitni efekat ishrane bogate povrćem je bio pripisivan njihovom sadržaju antioksidanasa i vitamina.

Naučnici su otkrili da se pritisak krvi snižava kod zdravih ispitanika samo 1 sad nakon uzimanja soka, a najveći pad se dešava 3-4 sata nakon konzumiranja (link originalnog članka). Izvestan nivo se održava do 24 sata nakon uzimanja. Istraživači su pokazali da je sniženje krvnog pritiska prouzrokovano hemijskom nadgradnjom nitrita na bazi nutritivnih nitrata u soku.

U pljuvački se nitrat iz soka pretvara u nitrit pod destvom bakterija na jeziku. Pljuvačka se zatim guta i u kiseloj sredini u stomaku se ili konvertuje u azotni oksid, ili ulazi u cirkulaciju kao nitrit. Vrhunac smanjenja pritiska se koreliše sa najvišim nivoima nitrita u cirkulaciji.

Više od 25 procenata odrasle populacije ima hipertenziju, a predviđanja su da će ovaj procenat da se uveća na 29% do 2025godine. Istraživači naglašavaju potencijal ovog prirodnog, jeftinog pristupa u tretmanu nekih kardiovaskularnih stanja.

Evo još nekih zdravstvenih osobina soka od cvekle:

  • Cvekla nije lako svarljiva biljka, ali sadrži mnogo hranjivih materija.
  • Cvekla obnavlja telo i koristi se kao moćni tonik za vreme rekonvalescentnih perioda.
  • Ovaj sok je bogat ugljenohidratima a siromašan mastima. Sadrži folnu kiselinu koja se preporučuje trudnicama.
  • Cvekla je povrće koje pomaže u izbacivanju toksina krvi i obnavlja telo mineralima i prirodnim šećerima.
  • Iako ima dosta ugljenih hidrata, cvekla nema puno kalorija.
  • Nakon unošenja u organizam, nivo antioksidanasa je pojačava u jetri a nivo holesterola se smanjuje.
  • Sadrži supstancu betain koja stimuliše funkciju ćelija jetre. Smatra se takođe da Ova supstanca smanjuje koronarne i arterijske bolesti.
  • Postoje indikacije da sok ovog korenastog povrća smanjuje razvoj tumora. U tim slučajevima korišene su veoma velike količine soka.
  • Sok od šargarepe se često koristi kao osnova u kombinacijama raznih sokova, jer njegova slatkoća “pokriva” neprijatan ukus drugih sastojaka. Mnogo ljudi mešaju sok od šargarepe sa sokom od cvekle da bi ojačali jetru i druge unutrašnje organe.

Mere opreza kod konzumiranja cvekle:

Ljudi koji pate od bubrega ili problema sa žuči treba da izbegavaju cveklu.

Ljudi koji žele da pojačaju nivo kalcijuma takođe treba da izbegavaju cveklu, jer mogla bi da bude smetnja u apsorpciji i nagomilavanju kalcijuma u telu.

Kako napraviti sok od šargarepe i cvekle

Prirodni lekovi od cvekle:

Sledećih par saveta su preuzeti sa web stranice http://www.disabled-world.com/artman/publish/beets.shtml i dati su samo radi informisanja. Na čitaocu je da kritički pristupi njima i potraži dodatene savete ako želi da ih primeni u praksi.

Cvekle pomažu kod problema sa perutom. Kuvanjem gornjeg dela korena cvekle u vodi dobje se rastvor koji se kasnije može iskoristiti za borbu protiv perutanja kože. Ako možete da nađete belu cveklu ona bi radila još bolje.

Poznato je da šargarepa i cvekla u obliku soka ili zajedno sa sokom od krastavca pomažu kod alergija.

Sok od cvekle je dobar protiv arteroskleroze. Pomaže da se očuvaju krvni sudovi.

Artritis je veoma problematično oboljenje. Može da pomogne sok od zelenog povrća koji je pomešan u jednakim proporcijama sa sokom od šargarepe, celera i cvekle. Prisustvo alkalnih komponenti us sirovim sokovima razlaže depozite akumulirane oko zglobova i okolnog tkiva.

Zaključak

Za razliku od noni soka koji je egzotičan i skup, cvekla je naša biljka relativno jefinta i dostupna svima. Zato je prava šteta ne iskoristiti u većoj merii njene ne tako zanemarljive zdravstvene pogodnosti. Ako ste se upravo uputili prema kuhinji da napravite jednu šolju zdravog soka od cvekle,  prijatno vam bilo.

Srodni tekstovi

Sok od Kupusa

Sok od Koprive – Zdravlje iz Prirode

Sok od brusnice

Super Namirnice za Zdravlje i Imunitet

Ovaj tekst nije namenjen dijagnostifikovanju, lečenju ili prevenciji bilo koje bolesti. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što se odlučite za neki od suplemenata ili dodataka u ishrani.